wonderful traveller

Sunday, 30 December 2012

jangan pandang rendah pekerjaan guru tadika

assalamualaikum..anyeong-hanseyo!!adakah terlalu awal utk sy ucapkan selamat tinggal 2012?owh tidak..tggal sehari je lg kan..kekekeke..ni nmenye xde keje ye sibuk nk tambahkan entry even brape keratlah sgt yg membacanya,lantaklah..ada aku kisah!hish mak cik ni,membebel x sudah...sudah,cukup sudah..uiks...termasuk plak lirik lagu nirwana band ni...huhuhu...eh,betul ke band tu yg nyanyi?silap2 kang kne bash plak...tu la,dok sumbat dgn lagu K-pop je...hahahaha

xpela,biar sy yg ala2 org pertama wish goodbye 2012..wahh gitu,sungguhlah perasan ye Cik Mal ye..oraito,dlm entry ni gak sy nk wish kt diri sendiri Happy Annivessary 1st in Brainy Bunch Islamic Montessori (BBIM) School.BBIM?sekolah pe tu?utk siapa?haaa...mai sambung baca naa....BBIM School ni merupakan salah sebuah kindergarten yg kian menaik popularitinye (konon) sbb siap de iklan lg kt TV3..waktu perdana plak tu...bkn main na...abis Cik Mal, yg kmu buat entry pasal BBIM ni bkn promote ke?nope...sy nk bgtau je yg dh setahun sy kerja dgn BBIM ni..x sangka plak sy blh bertahan smpai hujung thn 2012  ni even ramai teman seperjuangan sy terhenti di tgh jalan atas sebab2 tertentu..

alhamdulillah,bersykur sgt2 sy masih di sini..sampai sekarang sy masih tidak pasti sebab apa sy masih di BBIM even byk cerita yg kurang baik utk didengar kt halwa telinga ni..mmg setiap yg berlaku itu pasti menimbulkan kemarahan kt diri ini yg membuatkn niat di hati ni sntiasa berubah..brainwashed la otak dn hati ni mcm mne pun sbb bila dah nmpak kebenarannya kita x mampu nk elak utk sntiasa bersangka buruk...sungguh tercabar minda dan kesabaran bila join BBIM ni tidak termasuk sewaktu mengajar anak-anak comel ini..

mendidik anak-anak org ni anggaplah ia sebagai persediaan org bujang mcm sy sbg future wife and mommy..jgn pndang kerja guru tadika ini sesuatu yg mudah dan jgn sesekali memandang rendah mcm kami.walaupun gaji x byk mana tp setiap pe yg kami curahkan pd anak-anak org ini begitu berharga..sometimes bile org tnye keje, sy jwb cikgu tadika, respon yg dpt "cikgu tadika je?" "knp x keje lain je?" "knp keje cikgu tadika?"mula2 sy akui,agak malu juga kerja cikgu tadika ni..but..selepas itu baru sy sedar ingat kerja as cikgu tadika ni bkn senang...hey!skrg ni pn dh byk kolej/universiti yg buat offer diploma pendidikan awal kanak-kanak tau...

so, skrg ni bila de yg bg respon ala2 menghina mmg lepas ni sy hempuk je kepala tu supaya minda terbuka dgn luas..nt bile korang dh de anak korang akn anta ke tadika kn,kt situ la baru korang sedar kan...hmmm...besar tnggungjwb ni sme gak dgn guru sek rendah dn menengah..yg bezanya umur, pembelajaran dan suasana...byk yg sy belajar dr anak-anak kecil ni,lgpun sy dh lupa pengalaman sy ketika umur 3-5 thn..pe yg sy buat, sy main apa, dgn siapa,sy dimana..gmbr pun dh hilang...sesiapa yg berminat, blh la tonton video yg sy akan paparkan di bawah ini...heeee..tontonla apa yg anak-anak BBIM ini lakukan sepjg hari di sek!


4 comments:

  1. ntah knp sebak plak tgk vid ni hahahaa mgkn sbb budak2 ni pandai2 kot....jemput singgah my blog ok cikgu =)
    http://myaleo.blogspot.com/2012/12/wedding-mima-fariz.html

    ReplyDelete
  2. done flw..flw me bck k :)
    http://mimque.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. masmira: kan?bdk2 ni mmg pndai2 belaka..hehe
    al-azrul:tq..done follow too

    ReplyDelete
  4. Brpa gaji guru di brainy bunch? Waktu kerja? Waktu cuti sekolah dioranh cuti ke?

    ReplyDelete