wonderful traveller

Saturday, 3 August 2013

Me and KOREA 5

assalamualaikum..anyeong-haseyo!!kite nak update pasal kelas online bahasa Korea kite!!! alhamdulillah, sebentar td baru je tamat pembelajaran utk kali kedua...hehehe...tak sangka enjoy sgt..tutor plak sporting dan sempoi tp kannn................klu dpt tutor lelaki mestiiiiiiiiiiii lagiiiiiiiiiiii best!!!kekekeke....meh sini sy nak cerita pengalam 2 kali belajar bahasa korea ni...silalah baca dan fahami...=)

first impression sy wktu nk belajar pertama kali ari tu sy risau sgt takut tak boleh nak catch up penyampaian tutor tu even sy ni sebenarnya otak yg mmg cepat catch up sebenarnya cuma akn jd cepat lupa atau cepat confius----pelik kan?then, bila dah mula berbasa basi dgn tutor itu, alhamdulillah sy blh accept dn mmg boleh catch up dengan pantas sekali...yg sukarnya cuma satu je la...nk membunyikan huruf consonant dan vowel bahasa hanguk (korea) ni.

dan sekarang, sy dah boleh baca tulisang hangul ni....sikit2 la...sy kan budak baru belajar...masih lg merangkak...hehehe...kekeliruan itu totap ado to sy harus cabar diri sy sendiri...klu tak camno nak pergi melawat buah hati kt korea tu ha...kekekeke....mungkinlah orang akan pertikaikan bila suruh belajar bahasa Inggeris, tak nak susah la pening la dgn grammar yg mcm2 tu tp bahasa Korea nak pula belajar ye....sebentar...dgr dulu penjelasan sy ni...

sy mengaku, sy pernah cakap belajar bahasa Inggeris ni susah...hehehe...sebabnya sy dpt cikgu yg boleh dikatakan kurang tegas or ajar English tapi cakap bahasa Melayu, yg keduanya, cara cikgu mengajar tu tiada daya penarikan...contohnye dia tak buat something yg boleh buatkan English ni menyeronokkan...haaa..nampak tak di situ...sy tak tipu sbb cikgu English sy selalu bertukar wktu sekolah menengah dulu...tp ada satu cikgu ni sy suka sgt sbb all the time dy speaking even dy tegas+garang tapi sy suka gila cara dy mengajar...dan sebenarnya dy bekas cikgu abg sy wktu abg sy sekolah rendah...heee....

berbalik bahasa korea, bila sy dh tau setiap huruf hangul ni, mulalah asal nampak words hangul sibuk nak membunyikan perkataan itu even xtau maksudnya...hihihi...pastu klu dah tau maksudnya sibuk nk praktis tulis word tu dalam tulisan hangul...hahahaha...kelakar...tp best sbb sy dah boleh sebut!!so, bila dah master ni boleh sy baca dgn lancar dgn tau maksud sekali...tutor sy pn puji sy cepat tangkap...=D mana tidaknya, hari2 duk mengadap citer korea, gelak sakan tgk running man...mmg sah2la mata pn pantas je nk tgk tulisan hangul tu...hihihi...klu dah minat, takleh nak buat apa kan....so, terimalah seadanya...

No comments:

Post a Comment